Informatie over schimmel(kalk)nagels

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn nagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie. De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen (met name in openbare gelegenheden).

Schimmelnagels zijn moeilijk te bestrijden omdat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit. Als je deze nagels niet behandelt, kunnen ze na verloop van tijd geelwit van kleur worden. Verder worden ze dik, bobbelig en kunnen ze gaan brokkelen. Ook kan bij een schimmelinfectie de huid tussen de tenen aangetast worden, waardoor eventueel andere micro-organismen kunnen binnendringen met als mogelijke complicaties erysipelas (wondroos) of cellulitis.

Het behandelen van een kalknagel is lastig; de keratine, de belangrijkste bouwstof van nagels, voorkomt in veel gevallen dat een anti-schimmelproduct niet tot de schimmel kan doordringen.

Oorzaken
In de meeste gevallen worden schimmelinfecties veroorzaakt door een specifieke groep van schimmels, dermatofyten genoemd. De infectie kan een gevolg zijn van erfelijke overgevoeligheid, hoge leeftijd, slechte gezondheid, nageltrauma, klimaat (warm, vochtig), blootstelling aan geïnfecteerde nagels (bij sport/sauna) en te krappe schoenen.