14 januari 2021

Vragen over Botox

Er wordt veel gezegd en gesproken over botox. Dat het voor het verminderen van rimpels wordt gebruikt is wel bekend, maar wist je dat het bijvoorbeeld ook helpt bij overmatig zweten, tandenknarsen en zelfs migraine? De belangrijkste vragen én antwoorden heb ik voor je onder elkaar gezet.

1. Waar wordt botox voor gebruikt?
Met Botox kun je op een eenvoudige manier tijdelijk gezichtsspieren ontspannen die de vorming van rimpels kunnen veroorzaken. Het is met name geschikt om dynamische rimpels te verminderen. We kennen dit soort rimpels wel, bv fronsrimpels, de voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes.
Daarnaast kunnen ook rimpels op de neus, op de bovenlip en op de kin met Botox worden behandeld.
Een andere, niet altijd even bekende toepassing, is het gebruik van Botox tegen overmatig zweten, tandenknarsen en migraine.

2. Waarom zien we wel eens dat Botox na 6-8 weken lijkt te zijn uitgewerkt?

Tijdens het spreekuur horen we regelmatig dat klanten aangeven dat na 6-8 weken de Botox is uitgewerkt. Als we bv de fronsrimpel als voorbeeld nemen dan heeft dit te maken met het feit dat de rimpel de eerste 6-8 weken helemaal niet beweegt en daarna weer langzaam beweeglijker wordt. Een beetje beweging is dus normaal na 6-8 weken. We spreken eigenlijk pas van het feit dat de Botox is “uitgewerkt” als 75% van de originele rimpel is teruggekeerd. En dat zien we meestal na 3-6 maanden.

3. Hoe verloopt een botoxbehandeling en is het pijnlijk?

Botox wordt met een heel klein naaldje (we noemen het ook wel de invisible needle) in de huid geïnjecteerd. De meeste cliënten vergelijken het met het geven van kleine speldenprikjes en ervaren dit dan eigenlijk niet als pijnlijk.
Het is een behandeling die slechts enkele minuten in beslag neemt. Het is een behandeling die al vele jaren wordt toegepast en daarbij zeer veilig is gebleken. Het is daarbij ook van belang de adviezen en voorschriften, die we meegeven, goed op te volgen.

4. Botulinetoxine is een neurotoxisch middel. Is dat niet gevaarlijk?

Botox of botuline toxine A is een natuurlijk eiwit van een bacterie die de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier blokkeert. Hierdoor wordt de spier tijdelijk minder krachtig.
Het is een buitengewoon veilig geneesmiddel dat in kleine concentraties wordt toegediend en uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht.
Het wordt al decennia lang gebruikt in de medische wereld voor bijvoorbeeld spierspasmen, een overactieve blaas en overmatig transpireren.

Botox is een zeer veilig middel gebleken en werkt alleen tijdelijk op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. Dit geldt ook bij langdurig gebruik van de Botox.
Het is natuurlijk wel van belang dat het op de juiste manier wordt toegediend.

5. Zijn rimpels te voorkomen (preventief effect) door het toedienen van Botox?

Tijdens onze normale expressie kunnen rimpels ontstaan doordat op bepaalde plaatsen de huid voortdurend wordt samengevouwen. Vanaf je 30e levensjaar wordt de huid minder elastisch en neemt het collageen af waardoor er langzamerhand een rimpel in de huid begint te ontwikkelen. Als je dan op tijd begint met Botox kun je op die plaats de huid ontspannen en voorkomen dat er zich een rimpel kan vormen. Ook als er al een rimpel aanwezig is, kan de huid zich door de ontspanning toch herstellen waardoor een rimpel kan verzachten of helemaal kan wegtrekken.

Wil je meer weten over wat botox voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op en ik beantwoord jouw vragen.

 

 

 

Vragen over Botox